Koirahieronnasta
Jokainen koira tarvitsee hierontahoitoa.
Koirahieronta
on erinomainen hoitomuoto monentyyppisille koirille. Hieronnalla
voidaan hoitaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Pääasiassa
hierontaa käytetään erilaisten lihaskireyksien, jännitystilojen ja
jumien hoitoon, mutta se on myös äärimmäisen hyvä lisä säännöllisenä huoltona yleisen terveyden ylläpitoon ja kehonhoitoon. Erityisessä
osassa ovat urheilu- ja aktiiviset harrastuskoirat, sekä koirat joilla
on geneettinen kasvuhäiriö tai trauman aiheuttama vamma. Hieronta
tasapainottaa koiraa ja tukee niin henkistä, kuin fyysistäkin
hyvinvointia.
Hieronnalla
saadaan mm. aineenvaihdunta liikkeelle ja kuona-aineet poistumaan
kehosta. Se myös vilkastuttaa verenkiertoa ja vapauttaa hyvänolon
hormoneja. Hieronnalla on koiran koko kehoon syvähoitava vaikutus.
Hieronta myös rauhoittaa, rentouttaa ja vaikuttaa mm. stressitason laskuun ja kehon tilan tasaantumiseen, sekä palautumiseen. Jokainen koira hyötyy hieronnasta!
Koirahieronnalla saadaan hyviä tuloksia, mutta joissain tilanteissa tarvitaan myös toisen asiantuntijan tarkastelua ja mielipidettä. Täysvaltaisen
hoidon tueksi voidaan tarvita hieronnan lisäksi esimerkiksi
eläinlääkäriä, osteopaattia, eläinfysioterapeuttia, tai muita tuki- ja liikuntaelinten hoitoon erikoistuneita osaajia (tai kaikkia yhdessä). Kaikkien tehdessä tiivistä yhteistyötä, saadaan koiralle paras mahdollinen hoitotulos.
Koirien hierontahoidon tarve ja hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen.
Joillakin hierontahoitojen väli voi olla jopa kuukausia, kun taas
toisilla hieronnan tarve voi olla viikoittainen. Joillakin yksilöillä
erityishoitoa voi vaatia ainoastaan jokin tietty osa kehosta, kun taas toisilla voi olla
tarpeen koko kehon läpikäyminen erityisillä tekniikoilla.
Koirahieroja
hoitaa asiakastaan monipuolisesti käyttäen laajasti eri otteita ja hoitoja. Hoito
usein helpottaa koiran oloa ja lievittää kireyksiä ja kipuoireita.
Taitava, ja asiansa osaava, koulutettu koirahieroja tunnistaa sairaan ja
kivuliaan koiran. Ammattilainen erottaa oireet, ja tietää mitkä asiat eivät esimerkiksi johdu pelkästään lihaskireyksistä tai liikuntaelinongelmista. Tällöin on äärimmäisen
tärkeää selvittää, mistä oireet johtuvat ja ohjata koira
eläinlääkärille tai muulle asiantuntijalle, joka kykenee auttamaan koiran hyvinvoinnissa ja hoidossa.
Koiraa ei tule hieroa mikäli sillä on
- syöpä/kasvaimia
- sairaus /tulehdustila/kuumetta
- akuutti trauma/vamma
- sydänvika
- tiineyden viimeisellä kolmanneksella
- juoksut tai valeraskaus (koirayksilöt huomioidaan)
- sisä- tai umpierityssairaus
- kortisonihoito tai jokin tietty lääkitys joka estää hoidon (keskustele hierojan ja ELL kanssa)
- tartuntatauti (tapauskohtainen)
- Epäselvissä tapauksissa konsultoidaan ja selvitetään hoidontarve eläinlääkärin kanssa!
USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Miksi koirani tarvitsee hierontaa?
Koira on äärimmäisen aktiivinen ja monipuolisesti liikkuva eläinlaji. Sen keho ja lihaksisto tekee taukoamatta töitä hyvin vaihtelevissa maastoissa ja (sää)olosuhteissa. Koirien liikemekanisti toimii samalla tavalla kuin ihmisten. Lisäksi liikuntasuoritusten intensiivisyys on erittäin monitahoista, ja nykyisin myös harrastuslajeja on hyvin erilaisia. Kuten me ihmiset, niin myös koirat voivat kärsiä tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Tällöin kehoa huoltavalle hierontahoidolle on erityinen tarve. Koirasi keho kuormittuu liikkumisesta ja siksi niiden keho vaatii hierontahoitoa säännöllisin väliajoin. Fyysinen hyvinvointi näkyy koiran käyttäytymisessä ja halussa liikkua. Hierontahoidolla on koko kehoon parantava vaikutus. Kuten me ihmisetkin, myös tarvitsevat säännöllistä kehonhuoltoa.
Miten hieronta vaikuttaa koiraani?
Hierontahoito säädellään ja suunnitellaan aina yksilöllisesti koiran kehon kunnon, rakenteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Se poistaa kuona-aineita kehosta ja lisää lihasten kimmoisuutta. Hierontahoito tasapainottaa hermoston toimintaa, rentouttaa, auttaa palautumisessa sekä parantaa liikelaajuutta. Hieronnalla on tasapainottava ja mieltä kohentava vaikutus. Hierontahoidoilla on oman kokemukseni mukaan myös positiivinen vaikutus koulutusprosessin etenemiseen. Jotkin käytöshaasteet ja käyttäytymisen muutokset voivat todella johtua kipeytyneistä lihaksista! Lihasten huoltaminen toimii erinomaisesti koulutusjakson tukena ja edistää koiran käytöskoulua toivottuun suuntaan. Kun koiran keho voi hyvin, myös mieli voi hyvin, jolloin oppiminenkin tehostuu.
Koirahieronnan fysiologiaa ja asiaa hormoneista
Kuvitellaan tilannetta, jossa koira tapaa tutun koirahierojan sille tutussa ympäristössä. Hierontahoito on ollut miellyttävä ja positiivisesti mieleenpainuva kokemus. Mitä koiran kehossa silloin tapahtuu fysiologisesti?
Usein kuullaan puhuttavan, että hieronta tuottaa hyvänolon hormoneja, mutta katsastellaanpa tilannetta hieman syvemmin.
Koiran keho tuottaa erilaisia hyvänolon hormoneja, kuten meillä ihmisilläkin. Näitä ovat mm. endorfiini, oksitosiini, dopamiini ja serotoniini. Jokaisella hormonilla on kuitenkin erilainen vaikutus ja tehtävä. Lisäksi hormonien eritystä kiihdyttävät ja säätelevät hieman erilaiset stimulaatiot ja niitä "ohjelmoidaan" eri kehonosissa erilaisia reittejä pitkin. Dopamiini on hormoneista se, jota vapautuu kehosta kun koira odottaa jotain tapahtuvan. Se hieman nostattaa sykettä mutta pitää mielen virkeänä ja valppaana hyvällä tavalla. Se mitä koira odottaa, voi olla jotain uutta, ja optimisena eläinlajina se odottaa jotain miellyttävää. Se toimii ikään kuin motivaatiota ylläpitävänä hormonina, jota voi tulla myös hieman jännittävissäkin tilanteissa. Kun odotus loppuu ja miellyttävä asia tapahtuu (esimerkiksi hierojan lempeä kosketus), kehossa vapautuu endorfiineja. Hormoniryöppy voi olla joskus hyvin voimakas. Endorfiini on hormoneista se, joka laskee sydämen sykettä, rauhoittaa hengitystä, aktivoi parasympaattista hermostoa (ruoansulatustoiminta) ja sillä on kipua lievittävä vaikutus. Se niin sanotusti "tyynnyttää" koiraa. Hieronnan aikana (hierontaan tottunut) koiran keho vapauttaa endorfiinin lisäksi oksitosiinia. Kun koira kokee kosketuksen miellyttävänä, rentouttavana ja hoito tuottaa sille aidosti syvää mielihyvää, oksitosiinin eritys aktivoituu voimakkaasti. Joskus uroksilla (ja joillain nartuilla) tämä voi saada aikaan sellaisia käyttäytymispiirteitä, joita ne käyttävät mm. parittelussa, kuten nylkytystä ja hellittelyä. Jos koira käyttäytyy näin, se on ihan normaalia eikä siitä pidä nolostua. Sillä ei siis ole mitään tekemistä johtajuuden tai alistamisen kanssa!
Serotoniini on hormoneista se, joka vaikuttaa mielialaan. Yksi hierontakerta ei välttämättä nostata koiran mielialaa pysyvästi, vaan se voi tarvita säännöllistä hoitoa ylläpitääkseen kehon serotoniinitasot tasapainossa. Serotoniinin tuotantoon vaikuttavat monet muut tekijät, kuten ravitsemus (suoliston toiminta). Serotoniini vaikuttaa lepoon ja uneen, joten rentouttavalla hieronnalla on myönteinen vaikutus myös unenlaatuun.
Nyt jos taas ajatellaan hierontahoitoa sellaiselle koirayksilölle, jolla on esimerkiksi ihmisiin liittyvää pelkoa, voimakkaista lihaskireyksistä tai nivelongelmista aiheutuvia kipuja, ruoansulatusongelmista johtuvia arkuuksia vatsassa, tai pitkäaikaisvaivoja, ei yllä mainitut hormonien säätelyjärjestelmät toimi samalla tavalla. Koira on todennäköiesti tällöin pitkäaikaisessa stressitilassa. Stressitilassa ihmisen kosketus ei välttämättä tunnu enää mukavalta, ja tähän voidaan tarvita siedättämistä, mutta ennen kaikkea sitä fyysisen tilan parantelua ennen varsinaista hierontaa.
Näin ollen ei voida ajatella, että jokainen hierontahoito on aidosti ja oikeasti koiralle rentouttava, mieltä rauhoittava ja keho hoitava. Tosiasia on myös se, että jotkin hierontaotteet (koiran ollessa hyvin kipeä) voivat aiheuttaa voimakasta epämukavuutta ja jopa kipua, joka taas lisää koiran stressiä ja pelkoa. Tähän voi liittyä äkkiä negatiivinen muistiehdollistuma, jonka koira muistaa pitkään. Aikaisemmin mainitut hyvänolon hormonit väistyvät, ja keho tuottaa hormoneja, jotka pyrkivät ensitilassa tyynnyttämään koiraa ja lievittämään kipua sekä pelkoa. Näitä kutsutaan stressihormoneiksi. Näitä ovat kortisoli, adrenaliini sekä noradrenaliini.
Elimistön liiallinen stressitila ja ylikuormitus vaatii enemmän kuin yhden hierontahoitokerran, ja nekin hoidot tulee toteuttaa niin, että pyrimme välttämään stressin lisäämistä ja kehon kuormitusta. Taitava koirahieroja joka osaa lukea koiran elekieltä, osaa muokata hoitotilanteesta sellaisen, että koiralle jää siitä positiivinen tunnekokemus. Kaikki mikä lisää pelkoa tai stressiä, ei ole soveliasta eikä suotavaa koirien hierontatyössä. Tällaisissa tilanteissa ohjeistan ja autan mielelläni koirien omistajia, jotta he voivat tehdä koiralle sen hyvinvointia edistäviä harjoituksia myös kotona.
Milloin minun olisi hyvä varata koiralle hieronta?
Silloin kun huomaat koirasi liikkumisessa ja liikeradoissa selkeästi muutoksia sekä eroa aikaisempaan liikuntatapaan. Lihaskireydet voivat näkyä haluttomuutena istua, maata, hypätä, venytellä, tai tehdä tuttuja temppuja, Harjoituksissa toistot eivät onnistu sekä liike ja käytös ovat muuttuneet. Lisääntynyt ääntely, levottomuus, ärtyneisyys, kiihtyneisyys/aggressiivisuus tai apaattisuus ja vetäytyminen omiin oloihin. Ruokahaluttomuus tai syömistapojen muuttuminen ovat myös huomioitavia muutoksia. Nämä kaikki edellä mainitut oireet voivat kieliä lihas- ja nivel kivuista tai muusta kehon kiputilasta. Kosketusarkuus johonkin tiettyyn kohtaan tai yleisesti silittäminen tai koiran lähellä oleminen tuntuu koirasta ikävältä. Koiran kanssa leikkiminen voi muuttua tai hihnalenkeillä käyttäytyminen on selkeästi erilaista verrattuna aikaisempaan. Vaihtoehtoisesti ylenpalttinen huomionkerjääminen ja selällään kieriskely voivat myös olla oireita tukkoisille lihaksille. Usein muutokset näkyvät joko jonkin asian lisääntymisenä tai vähenemisenä. Havaitessasi käytösoireita tai muutoksia, on hyvä lähteä kartoittamaan lihaksiston kuntoa hierojalla. Koirat ilmentävät oireitaan ja kertovat kehontuntemuksistaan hyvin yksilöllisesti. Varmista kuitenkin aina eläinlääkäriltä ettei kyse ole mistään vakavammasta.
Koirani pelkää vieraita ihmisiä ja käsittelyä, voiko sen silti hieroa?
Kyllä voi, mutta koiran ehdoilla. Koska koiralle ei voida suullisesti kertoa että hierontakäsittely voi sattua, on hierojalla erittäin suuri rooli saada koiraan aito luottamus. On tärkeää, että hieroja tietää kuinka käsittely voidaan käytännössä toteuttaa niin, että koiralle jää miellyttävä kokemus. Elekielen tuntemus on tärkeintä koirahierojan työssä. Koira on hyvä totuttaa hierontahoitoon ja opettaa paikalla oloa hoidon aikana käyttämällä positiivisia vahvisteita. Koirat vastaanottavat hierontahoidon aina hyvin yksilöllisesti. Hyvänolontunne taustalla on tärkeä osa hoidon onnistumista, siksi pelkäävälle koiralle ei tule lisätä painetta väkisin, sillä se tekee hoidosta entistä epämukavampaa ja koira tällöin pyrkii välttämään hoitotilannetta. Kun käsittely pelottaa koiraa, hierontahoidon yhteyteen voidaan tarvita siedättämiseen perustuvaa kouluttamista. Mikäli koirasi pelkää tai on varautunut, voimme hieronnan ohessa harjoitella koiran käsittelyä. Varmista, että koirasi hieroja on ammattilainen, ja tuntee koiran elekielen. Hierontahoito on aina vuoropuhelua ja kommunikointia koiran kanssa. Se vaatii täyttä läsnäoloa ja taitoa ymmärtää koiran tunnetiloja hoidon aikana. Hoitoa ei koskaan toteuteta väkisin!
Millaista hieronnallista hoitomuotoa suositellaan millekin koiralle?
Kehonhuolto ja ylläpitohoito
Harraste- ja metsästyskoirille kehon lihaksiston kunnon edistämiseen
Aktiivisesti ja monipuolisesti liikkuvat koirat tarvitsevat säännöllistä kehonhuoltoa ja tukihoitoa treenijaksojen intensiivisyyttä seuraten. Hieronta voidaan toteuttaa palauttelevana tai kehoa huoltavana muotona harjoituksien sekä liikuntajaksojen mukaan. Kehonhuoltoa tehdään myös oireiden mukaan aina tarvittaessa. Lepokaudella riittää usein ylläpitohoito. Kehonhuolto sopii kaikenlaisille koirille.
Vaihtelevasti liikkuville seura- ja kotikoirille kehon tasapainon ylläpitämiseen
Vaihtelevasti liikkuville kotikoirille suositellaan terveyttä edistävää, kuona-aineita poistavaa, rentouttavaa ylläpitohoitoa säännöllisesti n. 1-3kk välein yksilöstä riippuen. Koska lepokausi ja aktiivisuus on vaihtelevaa, on hyvä seurata kehon yleistä toimivuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hoidontarve kartoitetaan aina yksilöllisesti. Sopii myös kuntoutuville sekä synnyttäneille koirille.
Urheilukoirahieronta
Kilpailu- ja urheilukoirille suoritusten parantamiseksi ja palautumisen nopeuttamiseksi
Kovatasoisesti kilpailevat ja urheilevat koirat vaativat hierontahuoltoa erityistekniikoin, säännöllisillä väleillä palautumisenjaksojen mukaan. Urheiluhieronta toteutetaan yksilöllisesti koiran oma kilpailulaji ja käyttötarkoitus huomioiden. Hieronta sisältää venyttelyä sekä kylmä/kuumahoitoa, joka auttaa parantamaan koiran liikuntasuoritusta ja edistää palautumista. Urheiluhierontaa voidaan soveltaa myös koe- ja metsästyskaudella.
Rento mieli
Rentoutta, kehoa ja mieltä rauhoittavaa käsittelyä ja hoitoa
Herkästi stressaava, kiihtynyt, vilkas, eloisa ja energinen koira joka tarvitsee rentoutta hoitokäsittelyyn siedättämisen periaatteella. Sopii pitkittyneestä stressistä toipuvalle koiralle palautumiseen, opetusmielessä pennuille, nuorille, helposti kiihtyville, aroille, ihmisiä pelkääville koirille, käsittelyyn tottumattomille koirille, sekä tiineyden alkuvaiheessa oleville, iäkkäämmille ja rescuekoirille. Hierontakäsittely voidaan totetuttaa joko totuttamisella tai siedättämisen tekniikalla, silti aina koiran vireys- ja tunnetila huomioiden. Rentomieli-käsittely voidaan tilata myös opetustuokiona- eli koiralle käsittelyyn koulutus- ja opetusmielessä.
Koirahieronnan fysiologiaa
Kuvitellaan tilannetta, jossa koira tapaa tutun koirahierojan sille tutussa ympäristössä. Hierontahoito on ollut miellyttävä ja positiivisesti mieleenpainuva kokemus. Mitä koiran kehossa silloin tapahtuu fysiologisesti?
Usein kuullaan puhuttavan, että hieronta tuottaa hyvänolon hormoneja, mutta katsastellaanpa tilannetta hieman syvemmin.
Koiran keho tuottaa erilaisia hyvänolon hormoneja, kuten meillä ihmisilläkin. Näitä ovat mm. endorfiini, oksitosiini, dopamiini ja serotoniini. Jokaisella hormonilla on kuitenkin erilainen vaikutus ja tehtävä. Lisäksi hormonien eritystä kiihdyttävät ja säätelevät hieman erilaiset stimulaatiot ja niitä "ohjelmoidaan" eri kehonosissa erilaisia reittejä pitkin. Dopamiini on hormoneista se, jota vapautuu kehosta kun koira odottaa jotain tapahtuvan. Se hieman nostattaa sykettä mutta pitää mielen virkeänä ja valppaana hyvällä tavalla. Se mitä koira odottaa, voi olla jotain uutta, ja optimisena eläinlajina se odottaa jotain miellyttävää. Se toimii ikään kuin motivaatiota ylläpitävänä hormonina, jota voi tulla myös hieman jännittävissäkin tilanteissa. Kun odotus loppuu ja miellyttävä asia tapahtuu (esimerkiksi hierojan tapaaminen), kehossa vapautuu endorfiineja. Hormoniryöppy voi olla joskus hyvin voimakas. Endorfiini on hormoneista se, joka laskee sydämen sykettä, rauhoittaa hengitystä, aktivoi parasympaattista hermostoa (ruoansulatustoiminta) ja sillä on kipua lievittävä vaikutus. Se niin sanotusti "tyynnyttää" koiraa. Hieronnan aikana (hierontaan tottunut) koiran keho vapauttaa endorfiinin lisäksi oksitosiinia. Kun koira kokee kosketuksen miellyttävänä, rentouttavana ja hoito tuottaa sille aidosti syvää mielihyvää, oksitosiinin eritys aktivoituu voimakkaasti. Joskus uroksilla (ja joillain nartuilla) tämä voi saada aikaan sellaisia käyttäytymispiirteitä, joita ne käyttävät mm. parittelussa, kuten nylkytystä ja hellittelyä. Jos koira käyttäytyy näin, se on ihan normaalia eikä siitä pidä nolostua. Sillä ei siis ole mitään tekemistä johtajuuden tai alistamisen kanssa!
Serotoniini on hormoneista se, joka vaikuttaa mielialaan. Yksi hierontakerta ei välttämättä nostata koiran mielialaa pysyvästi, vaan se voi tarvita säännöllistä hoitoa ylläpitääkseen kehon serotoniinitasot tasapainossa. Serotoniinin tuotantoon vaikuttavat monet muut tekijät, kuten ravitsemus (suoliston toiminta). Serotoniini vaikuttaa lepoon ja uneen, joten rentouttavalla hieronnalla on myönteinen vaikutus myös unenlaatuun.
Nyt jos taas ajatellaan hierontahoitoa sellaiselle koirayksilölle, jolla on esimerkiksi ihmisiin liittyvää pelkoa, voimakkaista lihaskireyksistä tai nivelongelmista aiheutuvia kipuja, ruoansulatusongelmista liittyviä arkuuksia vatsassa, tai pitkäaikaisvaivoja, ei yllä mainitut hormonien säätelyjärjestelmät toimi samalla tavalla. Koira on todennäköiesti tällöin pitkäaikaisessa stressitilassa.
Näin ollen ei voida ajatella, että jokainen hierontahoito on aidosti ja oikeasti koiralle rentouttava, mieltä rauhoittava ja keho hoitava. Tosiasia on myös se, että jotkin hierontaotteet (koiran ollessa hyvin kipeä) voivat aiheuttaa voimakasta epämukavuutta ja jopa kipua, joka taas lisää koiran stressiä ja pelkoa. Aikaisemmin mainitut hyvänolon hormonit väistyvät, ja keho tuottaa hormoneja, jotka pyrkivät ensitilassa tyynnyttämään koiraa ja lievittämään kipua sekä pelkoa. Näitä kutsutaan stressihormoneiksi. Näitä ovat kortisoli, adrenaliini sekä noradrenaliini.
Elimistön liiallinen stressitila ja ylikuormitus vaatii enemmän kuin yhden hierontahoitokerran, ja nekin hoidot tulee toteuttaa niin, että pyrimme välttämään stressin lisäämistä ja kehon kuormitusta. Taitava koirahieroja joka osaa lukea koiran elekieltä, osaa muokata hoitotilanteesta sellaisen, että koiralle jää siitä positiivinen tunnekokemus. Kaikki mikä lisää pelkoa tai stressiä, ei ole soveliasta eikä suotavaa koirien hierontatyössä. Tällaisissa tilanteissa ohjeistan ja autan mielelläni koirien omistajia, jotta he voivat tehdä koiralle sen hyvinvointia edistäviä harjoituksia myös kotona.