Info

Hieroja laatii aina yksilöllisen hoitosuunnitelman koirallesi. Hierontahoitojen väli riippuu koiran yksilöllisistä tarpeista.

ENNEN HIERONTAA

Koiran olisi hyvä käydä kevyellä kävelyllä ja tehdä tarpeensa. Ruokailua tulee välttää parisen tuntia ennen hierontaa. Turkista tulee selvittää isoimmat takut. Sadekelillä voi kuivatella kosteimmat kohdat. Ilmoitathan koirahierojalle etukäteen, mikäli koiralla on sairauksia tai muita terveydellisiä ongelmia.

Koiran rokotukset tulee olla voimassa. 

HIERONNAN AIKANA

Koiralle annetaan aikaa rentoutua ja totutella rauhassa. Koiran ei tarvitse osata maata paikallaan. Jotta hoitotilanne olisi mahdollisimman miellyttävä, koira saa aina halutessaan pitää taukoja hoidon aikana. Vahvistamme koiralle pitkäkestoista paikalla oloa ja teemme käsittelystä koiralle mukavaa. Koiralla on aina lupa ja mahdollisuus ilmentää tuntemuksiaan hoidon aikana. 

HIERONNAN JÄLKEEN

Hieronta rentouttaa koiran kehoa ja rauhoittaa hermostoa. Koiran on hyvä levätä ja antaa palautua seuraava vuorokausi. Kevyt palautteleva kävely tekee hyvää, mutta liian rajua aktiviteettia tulee välttää. Hieronnan jälkeen aineenvaihdunta vilkastuu, jolloin myös kuona-aineet poistuu, varmista siis riittävä nesteensaanti. Joskus hieronnan jälkeen koiralla voi tulla huono olo tai sitä väsyttää tavallista enemmän. Tämä on normaalia, ja tulee olla ohimeneviä oireita. Mikäli oireet pitkittyvät, ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin.

Hieronnassa käytettävät välineet 

Handy Cure S' - hoitolaite ja Thermal Care - kylmä- ja lämpöpakkaus

Tapauskohtaisesti käytän hierontatyössäni apuna matalatehoista (1M) infrapunalaser Handy Cure S'- hoitolaitetta. Laitteen magneettisen säteilyn ja infrapuna laserhoidon tarkoituksena on tehostaa pintaverenkiertoa lievittäen kiputuntemusta, vähentäen turvotusta, parantaen verenkiertoa sekä kiihdyttäen solukon uusiutumista. Heikompaa pintaverenkiertoa voi olla esimerkiksi sellaisilla alueilla, missä on tulehdustila tai vaurioitunutta kudosta/solukkoa, kuten mm. hotspotit, arpikudokset, lihasvenähdykset ja revähdykset. Handy Cure S'- laite on turvallinen ja sillä hoitaminen on kivutonta. Riittävän hoitovasteen saamiseksi, hoito on hyvä toistaa 2-4 kertaa riippuen hoidettavasta alueesta. Hoitolaitetta on myös mahdollista vuokrata sopimuksen mukaan. Kysy lisää koirahierojalta!

Huom! Laitetta päälle laittaessa ja ohjelman loppuessa siitä lähtee piippausääniä sekä hoidon aikana laite antaa pienitaajuista mutta korkeaa "ylä" ääntä, joten ilmoitathan hierojalle, mikäli koirallasi on ääniherkkyyttä

Thermal Care - Kylmä- ja lämpöpakkaus

Käytän hierontatyössäni myös lämpöhoitoa, ja tarvittaessa kylmähoitoa. Yksi tehokkaimpia hoitomuotoja on kudokseen saatava lämpö-tai kylmävaikutus, riippuen mitä sillä hetkellä vaurioitunut kudos tarvitsee parantuakseen. Lämpö- ja kylmähoitoa on käytetty jo vuosien ajan, ja on kokemuksien mukaan erittäin hyvä ensiapu erilaisiin kudosvaivoihin.

Lämpöhoidolla voidaan tehostaa hieronnassa tullutta lämpövaikutusta, joka taas auttaa lievittämään erittäin tehokkaasti kiputiloja ja rentouttaa kudoksia. Lämpöhoito on erinomainen apu akuutteihin lihaskipuihin, kalvokireyksiin sekä erityisesti narttukoirilla lanne/selkä/lonkan/vatsan alueen lihasten rentoutumisessa. Pitkäselkäisille koirille suosittelen lämpötyynyä käytettäväksi säännöllisesti rangan alueen lihaskudosten rentoutumiseen. Lämpöhoitoa ei saa käyttää tulehtuneisiin kudoksiin!

Kylmähoidossa keskitytään enemmän turvotusten ja tulehduksien ensiavulliseen hoitoon. Kylmähoitoa käytetään äkillisten kudosvaurioiden hoidossa ja kylmähoito usein auttaa kudosvaurioiden synnyttyä akuutin kivun lievittämisessä. Kiihtynyt ja herkästi kuumeneva koira hyötyy myös kylmähoidosta, ja se auttaa samalla kehon viilentymisessä. Turvonnut ja lämpöinen kudos tulee tarkistaa aina eläinlääkärillä, mutta pintaverenkierron vilkastamiseksi ja turvotuksen laskemiseksi voidaan käyttää kylmähoitoa.


Miksi koirani tarvitsee hierontaa?

Koira on äärimmäisen aktiivinen ja monipuolisesti liikkuva eläinlaji. Sen keho ja lihaksisto tekee taukoamatta töitä hyvin vaihtelevissa maastoissa ja (sää)olosuhteissa. Koirien liikemekanisti toimii samalla tavalla kuin ihmisten. Lisäksi liikuntasuoritusten intensiivisyys on erittäin monitahoista, ja nykyisin myös harrastuslajeja on hyvin erilaisia. Kuten me ihmiset, niin myös koirat voivat kärsiä tuki- ja liikuntaelinvaivoista. Kireät lihakset aiheuttavat kiputuntemuksia, jotka taas lisäävät ärtyneisyyttä. Tällöin kehoa huoltavalle hierontahoidolle on erityinen tarve. Koirasi keho kuormittuu liikkumisesta ja siksi niiden keho vaatii hierontahoitoa säännöllisin väliajoin. Fyysinen hyvinvointi näkyy koiran käyttäytymisessä ja halussa liikkua. Hierontahoidolla on koko kehoon parantava vaikutus.

Miten hieronta vaikuttaa koiraani?

Hierontahoito säädellään ja suunnitellaan aina yksilöllisesti koiran kehon kunnon, rakenteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Se poistaa kuona-aineita kehosta ja lisää lihasten kimmoisuutta. Hierontahoito auttaa tasapainottamaan hermoston toimintaa, rentouttaa kudoksia, auttaa palautumisessa sekä parantaa liikelaajuutta. Hieronnalla on myös mieltä tasapainottava ja kohentava vaikutus. Hierontahoidoilla on oman kokemukseni mukaan myös positiivinen vaikutus koulutusprosessin etenemiseen. Lihasten huoltaminen toimii erinomaisesti koulutusjakson tukena ja edistää koiran käytöskoulua toivottuun suuntaan. Kun koiran keho voi hyvin, myös mieli voi hyvin, jolloin oppiminen tehostuu.

Milloin minun olisi hyvä varata koiralle hieronta?

Silloin kun huomaat koirasi liikkumisessa ja liikeradoissa selkeitä muutoksia sekä eroa aikaisempaan liikkumistapaan. Lihaskireydet voivat näkyä haluttomuutena istua, maata, hypätä, venytellä, tai tehdä tuttuja temppuja tai liikkeitä, Harjoituksissa toistot eivät onnistu sekä liike, että käytös ovat muuttuneet. Lisääntynyt ääntely, levottomuus, kiihtyneisyys/aggressiivisuus tai apaattisuus, väsymys, hitaus ja vetäytyminen omiin oloihin ovat merkkejä kehon muutoksista. Nämä kaikki yllämainitut asiat kertovat jonkinlaisista tuntemuksista kehosta, ja voivat olla merkkejä myös lihaskivuista. Kosketusarkuus johonkin tiettyyn kohtaan tai yleisesti silittäminen tai koiran lähellä oleminen tuntuu koirasta ikävältä. Koiran kanssa leikkiminen voi muuttua tai hihnalenkeillä käyttäytyminen on selkeästi erilaista verrattuna aikaisempaan. Vaihtoehtoisesti ylenpalttinen huomionkerjääminen voi myös olla oire tukkoisille lihaksille. sillä hermosto käy ylikierroksilla eikä pysty palautumaan. Usein muutokset näkyvät  jonkin asian lisääntymisenä tai vähenemisenä.  Tällaisissa tilanteissa on hyvä kartoittaa lihaksiston kuntoa hierojalla. Koirat ilmentävät oireitaan ja kertovat kehontuntemuksistaan hyvin yksilöllisesti. Varmista kuitenkin aina eläinlääkäriltä ettei kyse ole mistään vakavammasta. 

Koirani pelkää vieraita ihmisiä ja käsittelyä, voiko sen silti hieroa?

Kyllä voi, mutta koiran ehdoilla. Koska koiralle ei voida suullisesti kertoa että hierontakäsittely voi tuntua hyvin epämukavalta, on hierojalla erittäin suuri rooli saada koiraan aito luottamus. On tärkeää, että hieroja tietää kuinka käsittely voidaan käytännössä toteuttaa niin, että koiralle jää miellyttävä kokemus. Kokonaisvaltaisen elekielen tuntemus on tärkeintä koirahierojan työssä. Koira on hyvä totuttaa hierontahoitoon ja sille voidaan opettaa paikalla oloa hoidon aikana käyttämällä positiivisia vahvisteita. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että koirat vastaanottavat hierontahoidon aina hyvin yksilöllisesti. Hyvänolontunne taustalla on tärkeä osa hoidon onnistumista, siksi pelkäävälle koiralle ei tule lisätä painetta väkisin, sillä se tekee hoidosta entistä epämukavampaa. Kun käsittely pelottaa koiraa, hierontahoidon yhteyteen voidaan tarvita siedättämisen tekniikkaan ja operantti ehdollistumiseen perustuvaa kouluttamista. Mikäli koirasi pelkää tai on varautunut, voimme hieronnan ohessa harjoitella koiran käsittelyä. Tarjolla on myös erikseen Käsittelyyn totuttelu-hoitohetkiä ennen varsinaisen hieronnan varaamista. 

Varmista, että koirasi hieroja on ammattilainen, ja tuntee koiran elekielen. Hierontahoito on aina vuoropuhelua ja  kommunikointia koiran kanssa. Se vaatii täyttä läsnäoloa ja taitoa ymmärtää koiran tunnetiloja hoidon aikana. Hoitoa ei koskaan toteuteta väkisin koiraa pelottelemalla!


Huom!

  • Koirahieronnan kontraindikaatioita (eli hieronnan esteitä) ovat tulehdustila, pahanlaatuinen kasvain/syöpä, lihasrevähdys tai muu akuutti trauma, avohaava, limapussintulehdus tai luukalvontulehdus, keskushermostoperäinen halvaus, sydämen vajaatoiminta, jotkin lääkitykset tai jos koira on viimeisillään tiine. Epäselvissä tapauksissa konsultoimme aina eläinlääkäriä. 

KORONA OHJEET

Riskiryhmään kuuluvan asiakkaan luona koirahieroja käyttää kertakäyttöistä maskia. Mikäli kuulut riskiryhmään, ilmoitathan tästä myös hierojalle, jotta hän osaa varustautua asianmukaisesti. Hieroja huolehtii käsihygieniasta sekä työn aseptiikasta. Hierontakäynneillä pyritään pitämään riittävät turvavälit. Mikäli hierojalla, sinulla tai perheessäsi on nuhan oireita, koiran hierontakäyntiä tulee siirtää toiselle ajankohdalle. 


PALVELUT, VARAUS JA MAKSAMINEN

Tarjoan palveluja toiminimelläni FinAnimalWorks Y-tunnus 2881748-5

Hierontahoito varataan sähköpostitse. 

Hoito maksetaan kortilla hieronnan päätteeksi. 

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveroa 25,50%